Jack Fairweather: Mies joka murtautui Auschwitziin

28.02.2021

Suomesta tuskin löytyy yhtäkään täysi-ikäistä, joka ei olisi kuullut Auschwitzista. Jollain tapaa siihen ainakin omassa mielessäni kiteytyy natsiterrorin pahuus. Arbeit macht frei - työ vapauttaa; kaikessa katkerassa kyynisyydessään tuo lause yhdistyy varmasti jokaisen mielessä Auschwitzin porttiin. Leirin, josta ainoa portti vapauteen kävi polttouunin savupiipun kautta. Kuva tuosta leiristä on kuitenkin omassa mielessäni persoonaton. Pahuuden tyyssija, jossa ei ole elämää.

Saksan miehitettyä Puolan, hajotetun armeijan upseeri Witold Pilecki jatkoi vastarintaa ja lopulta soluttautui omasta tahdostaan miehittäjän pahuuden ytimeen; Auschwitzin keskitysleirille. Tuolle leirille hän organisoi vastarintaliikkeen solun ja ryhtyi välittämään tietoa leirin tapahtumista ulkomaailmaan.

Witoldin raportit tavoittivat myös länsivaltojen johtajat, mutta niillä ei ollut toivottua vaikutusta. Tietojen todenperäisyyttä ei epäilty, mutta tiedon levittäminen kiellettiin. Tuskin mikään on niin voimakkaasti osoittanut mielessäni valtioiden johdon kyynisyyttä, kun heidän suhtautumisensa Witoldin välittämiin tietoihin. Länsivallat tiesivät juutalaisten joukkotuhoamisista. Heillä olisi ollut kyky ja keinot pelastaa tuhansia, ellei miljoonia kaasukammioissa tapettuja, mutta heillä oli tärkeämpi agenda.

Itselleni Witold Pileckin elämänkerta avasi uuden näkökulman sekä Auschwitzin leirin elämään, että toisen maailmansodan tapahtumiin yleensä. Kuten aina näkökulman tarkentuessa tälläkin kertaa mustavalkoinen kuva sai uusia sävyjä. Suosittelen kaikille tiedonjanoisille.