Patrik Berghäll: Vaaran Vuosien Vakooja

02.08.2020

Vaaran vuodet eli välirauhan jälkeinen ajanjakso on sikäli erityinen kausi suomen historiassa, että sen voisi kuvitella kiihottaneen agenttikirjailijoiden mielikuvitusta. Jostain syystä tuohon ajanjaksoon sijoittuvia kirjoja ei vaan käsiini ole juurikaan eksynyt. Sikäli Berghällin kirja "Vaaran Vuosien Vakooja" edustaa harvalukuista joukkoa. Olisiko niin, että Neuvostoliiton vaikutus suomen politiikkaan ja sodanjälkeinen ajanjakso muutenkin on niin traumaattinen sukupolvikokemus, että vasta vuosikymmenten jälkeen siitä pystytään vapaammin kirjoittamaan. Toivottavasti kirjoitetaan, sillä tuo ajanjakso antaisi kyllä herkullisen kehyskertomuksen.

Patrik Berghäll oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija, joten tartuin kirjaan puhtaasti aiheen perusteella. Suomen säilyminen itsenäisenä toisen maailmansodan päätyttyä ei todellakaan ollut ainoa mahdollinen kehityskulku. Toisin kävi kaikille muille Neuvostoliiton etupiiriin jääneille valtioille. Oliko siinä kyse sitten taitavasta politiikasta, Neuvostoliiton hallintokokeilusta (kuten autonomiassa) vai mistä? Berghäll on päätynyt tarinassaan noiden kahden vaihtoehdon yhdistelmään.

Kirjan päähenkilö Jan Seger on suomalainen sotaveteraani, jonka suomen valtionjohto lähettää CIA:n agenttikoulutukseen osana valmistautumistaan kommunistien aktivoitumiseen suomessa Neuvostoliiton tuella.

Kirjan henkilöt jäävät kaikki melko ohuiksi. Kehenkään heistä ei ehdi kiintyä. Olisiko kirjassa keskitytty vähän liikaakin kehyskertomukseen henkilöiden sijaan? Lisäksi henkilöiden vuorovaikutuksessa olin ainakin itse haistavinani pientä kliseisyyttä. En ehkä kirjaa muuten niin suosittelisi, mutta kun aihepiiristä ei kovin paljoa ole kirjoitettu, niin sikäli kyllä.