Yuval Noah Harari: Sapiens - Ihmisen lyhyt historia
Muistat varmaan Peter Panin ystävän Helinä-keijun. Ehkä muistat myös sen, että tarinan mukaan keiju kuolee, jos hänen lähin ihmisensä lakkaa uskomasta hänen olemassaoloonsa. Eli tarinan mukaan keijut ovat olemassa, jos uskomme niiden olevan. Äkkipäätä tämä kuulostaa lastentarulta, jollainen se toki onkin, mutta Hararin mukaan juuri nämä lastentarut tekivät homo sapiensista maapallon hallitsevan lajin. Kyky uskoa kollektiivisiin myytteihin, kuten Jumalaan, rahaan tai osakeyhtiöön mahdollisti laajamittaisen yhteistyön toisilleen tuntemattomien ihmisten kesken.
Kirjassaan "Sapiens - Ihmisen lyhyt historia" Harari melko provosoivallakin tavalla käy läpi ihmisen tosiaankin melkoisen lyhyttä historiaa. Ihminenhän lajina on ollut olemassa vasta runsaat pari miljoonaa vuotta; nykyihminen vaivaiset 300 000 vuotta, kun hirmuliskot hallitsivat maailmaa suunnilleen sata miljoonaa vuotta. Tai tarkasti ottaen taitavat bakteerit hallita maailmaa ja ovat hallinneet jo miljardeja vuosia.
Harari lienee omimmillaan historioitsijana ja ehkä myös historian popularisoijana. Subjektiivisena mielipiteenäni sanoisin, että "suutari pysyköön lestissään." Mielestäni Hararin tulevaisuutta koskevat ennusteet eivät olleet läheskään yhtä mielenkiintoisia, kun historiaa koskeva vankaan asiantuntemukseen perustuva analyysi. Onneksi tulevaisuudella oli ainoastaan kirjan lopussa häviävän pieni osuus, joten se ei juurikaan vähennä kirjan tavattoman suuria ansioita. Kyllä tämä kirja tulisi jokaisen viisaan ihmisen (homo sapiensin) lukea. Suosittelen lämpimästi.