A. M. Frost: Näkymätön Kuolema

18.08.2020

A. M. Frostin (tai Anne ja Matti Hakkaraisen) "Näkymätön kuolema" avaa Marsalkka Mannerheimin pojaksi huhutusta Peder Jangista kertovan sotadekkari sarjan. Tai oikeastaan kirjan alkaessa sota ei vielä ole syttynyt, mutta kohta jo päästään rintamalle.

Majuri Jangilla on suora yhteys Marsalkka Mannerheimiin, ja niinpä Jangin komentaman yksikön tapahtumat kytkeytyvät osaksi suurempaa peliä. Peliä, jossa mikään ei ole aivan sitä, miltä näyttää. Myös puna-armeijan everstiluutnantti Zhdanovilla on oma pelinsä meneillään. Näiden pelien keskelle joutuu kokematon ja epävarma poika; Aulis Rasila ja hänen Adolf pystykorvansa. 

Oikeastaan juuri Adofin vuoksi voisin kuvitella jatkavani sarjan seuraavaan osaan. Muuten en juurikaan tästä kirjasta välittänyt. Jotenkin tuli sellainen olo, että kirjailijapari Frost on yrittänyt luoda Suomen James Bondia. En ole koskaan pitänyt alkuperäisestä Bondista, enkä pitänyt myöskään tästä korvikkeesta. Oikeastaan kukaan keskushenkilöistä ei ollut järin uskottava. Eivät myöskään tarinan käänteet. Valitettavasti tätä kirjaa en voi suositella.