Ari Turunen: Mulkerot

15.06.2020

Ari Turunen on kirjoittanut helppolukuisesti muutamasta historian suuresta kusipäästä. Näitä kusipäitä yhdistää se, että kaikkia heitä yhä muistetaan monumenteilla. Heitä pidetään yhä ainakin paikallisesti suurmiehinä. Leimallista kaikille näille suurmiehille tuntui kuitenkin olevan lähinnä pikkusieluisuus.

Itselleni yllätyksenä tässä kirjassa tuli se, että kukaan näistä suurmiehistä ei edes kuvitellut olevansa kansan asialla. Ei edes jonkun kansanosan asialla, vaan kaikki ajoivat häikäilemättömästi omaa henkilökohtaista etuaan. Yhteistä heille oli myös taitava median käyttö; mitä tuo media nyt kunakin aikana sitten olikin. He olivat oman aikansa populisteja ja niinpä tämän ajan populistit avoimesti heitä ihannoivat.

Toki tämäkin kirja on populistisesti kirjoitettu. Tulkinnat ovat aika suoraviivaisia, jos toki suppea esitys sitä edellyttääkin. Historian suuret kusipäät ovat kuitenkin ennen kaikkea olleet ihmisiä ja oman historiansa vankeja. Tuskin kukaan meistä valitsee olla paha, mutta pahuutta meissä on kaikissa. Nämä ihmiset tietoisesti, tai tiedostamattaan valitsivat hylätä moraalin ja niinpä he pidäkkeettömästi ajoivat omaa asiaansa. Heihin sopii erityisen hyvin Jean Rostandin lausahdus: "Tapa yksi, niin olet murhaaja, tapa miljoona, niin olet valloittaja, tapa kaikki, niin olet Jumala". Jotkut näistä kusipäistä julistautuivat jumaliksi, mutta valloittajia he olivat kaikki. Suosittelen.