Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta

15.10.2020

Tieteen popularisointi on hankala laji. Ei ole helppo kertoa monimutkaisista asioista yleistajuisesti ilman, että alkuperäinen totuus vääristyy. Totuus kun harvoin on yksinkertainen ja tuskin koskaan yleispätevä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat painovoima, suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka. Kaikki kuvaavat todellisuutta erinomaisen hyvin, mutta vain omalla pätevyysalueellaan. Kaiken teoriaa ei vielä kukaan ole löytänyt, ja jos joskus löytää, niin sitä tuskin pystytään esittämään yleistajuisesti. Lyhyesti ei ainakaan.

Bill Brysonin teos "Lyhyt historia lähes kaikesta" ei pyri esittelemään kaiken teoriaa, mutta lähes kaikkea se todellakin käsittelee. Lyhyesti lupauksensa mukaan, mutta kun käsiteltäviä asioita on runsaasti, niin ei tätä kirjaa ihan lyhyenä historiana voi pitää. Ehkäpä omaksumisenkin kannalta on parempi, että tämän kirjan lukemiseen ottaa aikaa. Lukea tämän joka tapauksessa kannattaa.

Itselläni ei ole tieteellistä koulutusta enkä siksi pystyisi lukemaan alkuperäisistä lähdeteoksista, tai tieteellisistä artikkeleista. Tieteellisen sivistyksen levittäjinä Bryson kumppaneineen tekee korvaamattoman arvokasta työtä. Jos vaikka jossain kohdin on jouduttu mutkissa oikomaan, niin lopulta se on pieni hinta kokonaisuuden kannalta.

Myös tiede on aikaansa sidottu. Newtonin "Principia" mullisti omana aikanaan käsityksemme lähes kaikesta, mutta niin vaan on senkin totuudet jouduttu päivittämään, tai rajaamaan pätevyysalueelleen. Myös Brysonin kirjan julkaisemisen jälkeen on tiede edistynyt. Gravitaatioaallot ja Higsin bosoni on kyetty havaitsemaan. Varmasti paljon muutakin, mikä meni omien silmieni ohi. En vertaa tätä kirjaa merkittävyydeltään Principiaan, mutta kaikille lukutaitoisille tämän kirjan lukemista kuitenkin suosittelen.