Christian Rönnbacka: Rakennus 31

26.10.2020

Rakennus 31 on Cristian Rönnbackan kolmas osa Antti Hautalehdosta kertovassa dekkarisarjassa ja samalla kolmas teos Rönbackan tuotannosta, jonka olen lukenut. Jo tässä vaiheessa on hänen tapansa kirjoittaa ja kuljettaa juonta tullut varsin tutuksi. Jopa siinä määrin, että siihen voisi toivoa pientä yllätyksellisyyttä.

Rakennus 31 jatkaa kuitenkin samalla tutulla ja turvallisella kaavalla: Antti Hautalehto on työnsä tosissaan ottava komisario ja niinpä siviilielämä ei tahdo pysyä erillään työstä. Poliisin työssä sen voisi kuvitella olevan erityisen tuhoisaa, joskaan kovin painostavaksi tunnelma ei missään vaiheessa kirjaa käynyt.

Ehkäpä pienenä uutena vivahteena Rönbacka toi ylikomisarion ja Hautalehdon välisen jännitteen, mutta itseäni tuo sivujuonne lähinnä ärsytti. Mistä se johtuukin, että joka ainoassa poliisiromaanissa jossain vaiheessa tulee vastaan kusipäinen ylikomisario?

Jotenkin tästä kirjasta jäi itselleni tyhjä olo. Johtuiko se sitten siitä, että kaikki henkilöhahmot jäivät tavattoman ohuiksi vai siitä, että kaikki juonenkäänteet olivat ennalta arvattavissa. Yhtä kaikki en usko vuoden päästä muistavani tästä kirjasta mitään.

Ei tämäkään kirja silti missään tapauksessa ole huono. Rakennus 31 on hyvin ja viihdyttävästi kirjoitettu perusdekkari, ja sellaiseksi se epäilemättä on myös tarkoitettu. Kun tältä ei enempää odota, niin kevyenä perusdekkarina tätä voi kyllä suositella.