Håkan Nesser: Kaalbringenin kurkunleikkaaja

14.03.2021

Oikeastaan minun piti lukea välillä ihan jotain muuta ja aloitinkin lukemaan, mutta valitettavasti aloittamani kirja oli niin huonosti kirjoitettu, että jouduin sen jättämään kesken. Kyseessä oli kirjailijan esikoisteos ja oikeastaan oli suorastaan lohdullista nähdä, miten useimmat meistä eivät ole seppiä syntyessään. Eivät myöskään kirjailijoita. Kyseinen kirjailija kun nykyään on erinomainen ja tunnustettukin dekkaristi. Yksi omiakin suosikkejani.

Mutta tosiaan kyseisen kirjan laskin nyt kädestäni. Kun nyt kerran olin joutunut pettymään, niin päätin ottaa varmanpäälle ja tartuin seuraavan Nesseriin. Tällä kertaa vuorossa oli "Kaalbringenin Kurkunleikkaaja" joka on järjestyksessä toinen Van Veeteren sarjasta.

Kirja ehkä hieman provokatiivisesta nimestään huolimatta on varsin lämminhenkinen. Ehkäpä sanoisin, että Veeteren hahmona tähän kirjaan on muuttunut jotenkin inhimillisemmäksi avausjaksosta. Tällä kertaa Veeteren ei itse johda tutkimuksia, vaan tulee avuksi ratkaisemaan hankalaa tapausta yhdessä Munsterin kanssa.

Vaikea minun on Nesserin kirjoista mitään negatiivista sanottavaa keksiä. Teksti on sujuvaa ja rakenne on selkeän johdonmukainen. Ehkä näissä kuitenkin minua viehättää kaikkein eniten jonkinlainen vaatimattomuus, jolla tarinaa kehitellään. Tarina kantaa itse itsensä ilman turhaa paisuttelua. Suosittelen lämpimästi.