Håkan Nesser: Toden ja Ilveen verkko

14.03.2021

Håkan Nesser on kerta kaikkiaan loistava kirjailija. Jos hänellä olisi rajattomasti tuotantoa, niin luultavasti seuraavan vuoden ajan lukisin ainoastaan hänen dekkareitaan. Onneksi näin ei kuitenkaan ole ja niinpä pitää aina välillä tutustua uusiinkin kirjailijoihin. Jos vaikkapa Henning Mankelilla olisi rajattomasti tuotantoa, niin en olisi koskaan tullut Nesseriin tutustuneeksi. Niin; vaikea uskoa, että vielä vuosi sitten en ollut yhtäkään hänen teostaan lukenut ja kumminkin melko paljon tulee luettua.

Nyt kuitenkin päätin langeta ja lukea taas yhden Nesserin. Vuoroon pääsi Toden ja Ilveen verkko, joka itse asiassa on Van Veeteren sarjan avausjakso. Sinänsä Veeterenin hahmo tuntuu heti alusta alkaen melko lailla valmiilta. Samanlaiselta kärttyiseltä vanhenevalta mieheltä, kun itsekin olen. Niinpä hahmoon on tavattoman helppo samaistua.

Tällä kertaa juttu ei vaan taida Veetereniä kovin paljoa kiinnostaa, kun alusta asti on selvää, että pidätetty mies tullaan tuomitsemaan tutkinnan kohteena olevasta rikoksesta. Se vaan on epäselvää, että onko hän siihen syyllinen.

Kirja on juuri niin sujuva ja mielenkiintoinen, kun vaan Nesseriltä on lupa odottaa. Turha kait sanoakin, että suosittelen mitä lämpimimmin kaikille dekkarien ystäville.