Harri Nykänen: Ariel

13.03.2020

Vuonna 2004 Harri Nykänen esitteli uuden hahmonsa Ariel Kafkan kirjassaan Ariel. Nimihenkilö on juutalaissyntyinen komissario Helsingin rikospoliisissa. Ehkäpä juutalaisuuden kautta on haluttu tuoda hahmoon pientä eksotiikkaa, joskin itseäni mietitytti, onko kyse silkasta erikioisuuden tavoittelusta. Yhtäkaikki juutalaisuus ei nouse hahmossa keskiöön, vaikka olennaine osa tarinaa onkin.

Kirja on Nykäsen tapaan hieman ronskin humoristisella otteella erittäin sujuvasti kirjoitettu. Ihmiset ovat ennenkaikkea ihmisiä, eivätkä viitekehyksensä edustajia. Myös nimihenkilö. Mistähän muuten johtuu, että kaikki dekkarit ovat poikamiehiä, tai eronneita? Niin myös Ariel, jonka naimattomuudella suorastaan hieman herkutellaan.

Nykäsellä on kirjailijauransa lisäksi ura rikostoimittajana, ja niinpä sekä rikollisten, että heitä jahtaavien poliisien toimintatavat ovat hänelle tuttuja. Ehkäpä siksi tarina säilyttää kiitettävästi uskottavuutensa. Kirja on mukavalla tavalla harmitonta luettavaa olematta kuitenkaan tusinadekkari. Suosittelen.