Jaakko Tahkokallio: Pimeä Aika

28.12.2020

Länsi-Rooman luhistumisesta alkanutta tuhannen vuoden ajanjaksoa kutsutaan yleisesti "pimeäksi keskiajaksi." Mikä tuon ajan erityisen pimeyden sitten on aiheuttanut ja miksi tuo ajanjakso; "keskiaika" on niin olennaisesti erilainen, kun sitä edeltänyt ja sitä seurannut aika, että se ansaitsee noin leimallisen nimen? Ensimmäisenä itselleni syntyy mielikuva kirkon ylivallasta. Kuinka kirkko kielsi antiikin viisauden ja empiirisen tieteen opetukset raamatun vastaisina. Mieleeni nousee kuva noitarovioista ja inkvisition mielivallasta. Mutta kuinka hyvin tämä mielikuva vastaa todellisuutta?

Jaakko Tahkokallio on tarttunut tuohon kysymykseen ja pyrkinyt tuomaan valoa keskiajan pimeyteen. Sillä tuohon aikaan liittyvä suurin pimeys taitaa olla meidän omissa mielikuvissamme. Ainakin itse jouduin korjaamaan suurinta osaa keskiaikaa koskevista käsityksistäni. Kuten myös sitä edeltävää; antiikkia ja seurannutta; uuden ajan alkua.

Suurin osa ainakin omista mielikuvistani vaikuttaa syntyneen tarkoitushakuisesti synnytetyistä juoruista ja suoranaisista väärennöksistä. Esimerkiksi kelpaa vaikkapa keskiaikainen kidutusväline "Rautaneitsyt," jota yksinkertaisesti ei ollut olemassa. Tai feodaaliherrojen "Ensiyön oikeus" jota sitäkään ei ollut olemassa. Noitarovioita toki oli ja harhaoppisten kidutusta, mutta se olikin jo sitten uutta "valistuksen" aikaa.

Ainakin omasta mielestäni kirja oli tavattoman mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu. Suosittelen lämpimästi kaikille, joita vähänkin historia kiinnostaa.