Jari Salonen: Kaikki me kuolemme kerran

04.07.2020

Jari Salosen kirjojen Jukka Zetterman on monella tapaa ainutlaatuinen hahmo suomen dekkarikentässä. Hän ei ole alkoholisti, ei ihmissuhdeongelmainen, eikä enää edes poliisi. Oikeastaan Zettermannia kuvastaakin parhaiten juuri kaikki se, mitä hän ei ole. Leimallisia piirteitä hänestä on hankala löytää ilmeisen nuukuuden lisäksi. Oikeastaan hän taitaa olla varsin tavallinen suomalainen vanheneva mies. Mutta kerran hän on ollut poliisi, ja siksi ihmiset kääntyvät hänen puoleensa ongelmineen. Tällä kertaa Zettermania pyydetään selvittämään kadonneen laulajan kohtaloa.

Salosella on hauska tapa laittaa Zettermannin suuhun kansanviisautta ja katkelmia vanhoista lauluista. Sellaisista, joita itsekin olen aikanaan kuunnellut. Muutenkin Zettermannin hahmoon on tavattoman helppo samaistua. Kait hän on sopivan rosoinen ja epätäydellinen tyyppi samaistumiskohteeksi tällaiselle omaan epätäydellisyyteensä sopeutuneelle vanhenevalle lukijalle.

Yleensä mieluummin luen kuin kuuntelen, mutta tämän kirjan kuuntelin ja silloin myös lukija nousee olennaiseen rooliin. Antti Virmavirran tyyli sopi tähän kirjaan mielestäni erinomaisesti. Jokaisella hahmolla oli selkeästi tunnistettava oma rytmi ja intonaatio. Zettermannilla juuri sopivalla tavalla vetäytyvä ja viipyilevä. Tätäkin kirjaa suosittelen ja aivan erityisesti yli viisikymppisille miehille.