Jarkko Sipilä: Kosketuslaukaus

04.07.2020

Jarkko Sipilää voi hyvällä syyllä pitää dekkarikirjallisuuden ammattilaisena. Jopa siinä mitassa, että hänen dekkarinsa ovat jollain tavalla arkisia. Niistä puuttuu turha paisuttelu ja kaikki kielellinen kikkailu. Kosketuslaukaus on hänen alkupään tuotantoaan, mutta ammattimaisuus on vahvasti läsnä jo tässäkin kirjassa.

Sipilän kirjaan tarttuessaan tietää, mihin on ryhtymässä. Niissä ei pety, eikä ylläty. Niin tässäkin tapauksessa. Juonenkuljetus ja kerronta on sujuvaa. Tarina on uskottava ja hahmot tasapainoisia. Voisi ajatella, että näin tasapainoinen kirja olisi jollain tavalla jopa laimea, mutta sitäkään tämä kirja ei ole. Kosketuslaukaus on yksinkertaisesti vaan harmaalla tavalla hyvä dekkari. Sellaisenaan sopii erinomaisesti tämmöiselle harmaalle lukijalle. 

Voisi sanoa, että hahmonsa Kari Takamäki on rikospoliisina juuri sitä, mitä Jarkko Sipilä kirjailijana: "Arkinen ammattilainen." Sipilän kirjat ja tämä niiden mukana tuskin aiheuttavat suuria tunnekuohuja kenessäkään. Tätä kirjaa voi turvallisesti suositella kenelle tahansa dekkareiden ystävälle.