Neil de Grasse Tyson: Tähtitiedettä Kiireisille

19.02.2020

New York American Museum of Natural Historyn astrofyysikko ja Hayden planetaarion johtaja Neil de Grasse Tyson on kunnostautunut tähtitieteen kansantajuistajana. Suomessa hänet ehkä parhaiten tunnetaan Cosmos-tiedesarjastaan. 

Hänen Tähtitiedettä Kiireisille on melko kunnianhimoinen pyrkimys kertoa kansantajuisesti maailmankaikkeuden synnystä, rakenteesta, lainalaisuuksista ja kummallisuuksista. Ja onhan se tosiaan varsin kansantajuisesti kirjoitettu. Jopa minä, jolla ei ole käytännössä mitään aiheeseen liittyväää tieteellistä koulutusta, kykenin sen ajatusta helposti seuraamaan. Siitä annan pisteet herra Tysonille.

Hieman itseäni häiritsi joissain kohdin pakonomainen pyrkimys viihdyttävyyteen ja ajoittain myös paatoksellisuus. Ehkä nimenomaan siksi, että se tuntui pakonomaiselta. Vähän niinkuin kirjoittaja olisi huomannut kirjoittaneensa jo kymmenen sivua asiaa ja olisi tullut aika keventää. Ehkä viihdyttävyys ei tullut kirjoittajalta luonnostaan ja siksi se jäi häiritsemään. Samasta aiheesta kirjoittavan Esko Valtaojan viihdyttävyys  ja Stephen Hawkingin teksti muuten vaan on mielestäni luontevampaa.

Tästä huolimatta suosittelen kirjaa lämpimästi aiheesta kiinnostuneille. Jörn Donnerin sanoin: "lukeminen kannattaa aina".