Peter Englund: Pultava — Kertomus erään armeijan tuhosta

28.02.2021

Oma mielikuvani Ruotsin kuningas Kaarle XII:sta on ollut pitkään kovin kahtiajakoinen. Toisaalta hän eittämättä oli yksi aikansa suuria soturikuninkaita. Toisaalta hän johdatti Ruotsin armeijan käytännössä totaaliseen tuhoon Pultavan lähettyvillä käydyssä taistelussa. Näitä kahta kuvaa on ollut lähes mahdoton saada sovitetuksi yhteen. Ihmiselle, minullekin lienee tyypillistä pyrkiä muodostamaan tapahtumista johdonmukaisia tarinoita. Tuosta tarinasta ei vaan tunnu saavan mitenkään johdonmukaista.

Kaarlesta tuli isänsä kuoltua vain viisitoistavuotiaana Pohjois-Eurooppaa dominoivan suurvallan kuningas. Suurvalta oli kasvaessaan onnistunut hankkimaan paljon vihollisia, ja nämä ilmeisesti uskoivat aikansa koittaneen lapsikuninkaan noustessa valtaan. Näin syttyi suuri pohjansota. Todennäköisesti kaikkien yllätykseksi Kaarle kuitenkin osoittautui voittoisaksi sotapäälliköksi. Yksi vihollisliittouman jäsen kuitenkin onnistui välttelemään kohtaamista avoimella kentällä. Tämän vihollisen perässä Kaarle joutui etenemään yhä kauemmas ja vaikeammin huollettaviin olosuhteisiin. Pultavan edustalla armeijat lopulta kohtasivat.

Peter Englund on kirjoittanut uskomattoman yksityiskohtaisen kuvauksen tuosta kohtaamisesta, joka lopulta johti myös Suomen idästä nousevan uuden suurvallan etupiiriin. Enimmältään kirjan tapahtumat rajoittuvat muutamaan päivään, joiden kuluessa tuhannet sotilaat kuolivat ja kymmenet tuhannet joutuivat sotavankeuteen. Mutta kirjassa ei tyydytä käsittämättömiin lukumääriin, vaan yksittäisten sotilaiden kohtalot nostetaan esiin lähteisiin perustuvilla yksityiskohdilla; epätyypillisesti myös tavallisten rivisotilaiden kohtalot.

Tämä kirja on yhtä aikaa tarkka historiallinen kuvaus Ruotsin kaikkien aikojen suurimmasta sotilaallisesta katastrofista ja tavattoman mielenkiintoinen kertomus siitä, kuinka jotain käsittämätöntä tapahtui. Jotain sellaista, jonka johdosta Ruotsi menetti suurvalta-asemansa ja Venäjä lunasti sen itselleen. Suosittelen lämpimästi kaikille, joita historia vähänkin kiinnostaa.