Petri Tamminen: Mitä Onni On

22.05.2020

Petri Tammisen kirja Mitä Onni On oli Satakunnan Kansan kuukauden äänikirjana toukokuussa, ja niinpä itsekkin sen kuuntelin. En juuri ole aiemmin SK:n kirjavavalinnoista perustanut, mutta nyt valinta oli onnistunut. 

Kirjan kertojaääni on keski-ikäinen mutta tunne-elämältään keskenkasvuiseksi jäänyt mies, joka vaimonsa ideasta ryhtyy kirjoittamaan kirjaa suomalaisen miehen onnesta. Onnea etsiessään hän ryntäilee ympäri suomea ja lopulta myös tanskaa, ymmärtämättä missä onni lopulta olisi löydettävissä. Kehyskertomuksena toimiva onnen etsintä ei juuri yllätyksiä tarjoa, mutta kerronta on hauskalla tavalla toteutettu. Itselleni tuli mieleen Jonas Jonassonin tapa kirjoittaa; Lähes tarkoituksettomalta vaikuttava komiikka, joka kuitenkaan ei koskaan äidy farssiksi. 

Kirjan opetus on ilmeinen; onni ei löydy onnen perässä ryntäilemällä, vaan jokaisessa hetkessä itsessään on onnen siemen. Ajatus ei todellakaan ole uusi, mutta niin arvokas, että jo sen vuoksi kirja kannatti lukea (tai kuunnella). Suosittelen muillekkin, kun Satakunnan Kansan digilehden tilaajille.