Stephen Hawking: Ajan Lyhyt Historia

19.03.2020

Ajan lyhyt historia on lojunut kirjahyllyssäni pitkään. Kohta sen ostettuani aloin sitä lukemaan, mutta silläkertaa lukeminen jäi kesken. Nyt päätin kirjan lopultakin lukea loppuun. 

Ajan lyhyt historia lienee tunnetuin kosmologiaa käsittelevä suurelle yleisölle suunnattu teos. Taisi olla aikanaan myös ensimmäisiä lajissaan. Kaikenkaikkiaan kirjasta jäi hieman hämmentynyt jälkimaku. Kirjassa esitellyt suhteellisuusteorian mukaiset johtopäätökset ovat toki tuttuja, mutta joiltain osin päättelyketjut olivat itselleni kertakaikkiaan liian hankalia. Asiaa olisi varmaan auttanut, jos tuntisi aihetta paremmin entuudestaan, mutta kirjahan oli tosiaan suunnattu suurelle yleisölle.

Hawking palaa kirjassa useita kertoja Jumalan rooliin maailmankaikkeuden luojana ja ylläpitäjänä. Niinkin voisi sanoa, että kirjassaan hän pyrkii osoittamaan, että Jumalalla ei tuota roolia ole koskaan ollut. Itse koin tuon vakuuttelun tarpeettomaksi.

Kirjan selkeä pyrkimys on olla viihdyttävä, ja sitähän se kieltämättä oli. Suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan omituisuudet on hauskalla tavalla esitetty tarinoivalla otteella. Kirjasta puuttuu tyystin Neil deGrasse Tysonin paatoksellisuus ja Kari Enqvistin pisteliäisyys. En ole aiheesta riittävästi lukenut pystyäkseni vertailemaan tätä laajemmin lajityypissään, mutta kyllähän Ajan Lyhyt Historia ansaitsee asemansa klassikkona. Suosittelen!