Stephen King: Keveys

02.08.2020

Tuskin kukaan kirjallisuudesta kiinnostunut voi olla välttynyt törmäämästä Stephen Kingin tuotantoon. Niin en minäkään, mutta häpeäkseni on tunnustettava, että en ole hänen kirjojansa aiemmin tullut lukeneeksi. Nyt päätin tuon häpeäpilkun edes himmentää tarttumalla hänen uuteen teokseensa.

Keveys on ehkä pikemminkin pienoisromaani, tai pitkä novelli, kuin täysimittainen romaani. Sivuja vain 135 joten melkeinpä yhdellä istumalla tuli luettua. Kyllä pitää ihailla Kingin taitoa; Kaksi edellistä lukemaani kirjaa käyttivät satoja sivuja tapahtumien kuvaamiseen, mutta henkilöt jäivät ohuiksi ja etäisiksi. King onnistui runsaassa sadassa sivussa rakentamaan lukijan ja päähenkilön välille kiintymyksen.

Kirjan päähenkilö; valkoinen, keski-ikäinen, ylipainoinen ja muutenkin tavallisimmista tavallisin mies: Scott Carey huomaa yllätykseen päivä päivältä kevenevänsä kuitenkaan laihtumatta. Vaikka muutos ei alkuvaiheessaan ole pelkästään negatiivinen, on ilmeistä, että jossain vaiheessa se muuttuu kohtalokkaaksi. Kirja kait on perimältään jännäri, mutta enemmän itse koen tämän kuvaukseksi elämän kauneudesta ja ystävyydestä.

Voisi ajatella, että Keveys olisi myös sisällöltään köykäinen, kun ainekset ovat tuollaiset ja sivumääräkin noin pieni, mutta kyllä tämä kirja lyhyydestään huolimatta jätti painoaan suuremman jäljen. Päähenkilöä jäi kaipaamaan. Suosittelen lämpimästi.