Veivaamista

28.07.2020

Niin sitä tieto lisääntyy, kun ammattilaisten kanssa keskustelee. Pesätarkastuksen yhteydessä olin huomannut, että jaokkeissani oli hieman jo hunajaakin, joten aloin ihmetellä, miten saan sen lingottua kennoista. Onneksi löysin paikallisen avuliaan ammattilaisen, joka lupasi kennoni lingota. Kertoi myös, että hänen vaakapesiensä paino on tippunut jo hetken aikaa, joten olisi minunkin järkevää ottaa jo hunajat laatikoista ja laittaa pesät takaisin yhdelle osastolle ja antaa kiihotusruoka. Niinpä sitten päätin näin toimia.

Kaikki kun on uutta ja ihmeellistä, niin ensin piti selvittää talviruokinnan pitoisuus. Sehän oli 3 osaa sokeria ja 2 osaa vettä. Kuulemma heti ei kannata antaa tolkuttomasti, ja ei minun 9l laatikoihini tolkuttomasti mahtuisikaan. Hain kaupasta 10kg sokeria ja jaoin sen kahteen ämpäriin. Molempiin runsaat kolme litraa kiehuvaa vettä. Pienellä sekoituksella sokeri oli liennut. No sitten ihmettelemään, minkä lämpöisenä sen uskaltaa mehiläisille antaa... päätin laittaa jäähtymään kylmään vesihauteeseen. Tokkopa siitä haittaakaan olisi. Hain Etolasta pari sopivan kokoista muovilaatikkoa, mihin sain kehät kerättyä ja eikun pesille.

Oli muuten mehiläiset pikkasen kiukkusempia, kun normaali pesätarkistuksessa, kun rupesin niitä hunajakehiltä harjaamaan. Eihän siellä tietenkään mitään kokonaisia peitettyjä kehiä ollut, mutta yhteensä löysin seitsemän kehää, joissa oli edes hiukan hunajaa, eikä sikiöitä. Lisäksi oli yksi kehä, jossa oli molemin puolin kämmenen kokoinen alue peittosikiöitä hunajan joukossa. Kun talvilaatikot oli jo täynnä, niin päätin senkin ottaa sitten pois. Molemista pesistä löytyi emo, joskin ykkösellä se oli ylälaatikossa.  Seuraavalla ruokinnalla pitääkin sitten muistaa hapottaa. Kuhnurikehät oli täyteen rakennettu, mutta ainakaan pettosikiöitä ei vielä näkynyt. Minun silmääni pesissä oli tolkuttomasti mehiläisiä ja olisiko ollut seitsemällä kehällä sikiöitä molemmissa, joten elinvoimaa kyllä pitäisi olla. Pesän sulkemisen jälkeen jäivät pörräämään lentoaukolle. Ensin meinasin, että onko pesä kuuma, mutta ilmeisesti levittivät feromonia ja myöhemmin menivät sisään. 

Hunajaa sain kahdesta jaokkeesta ruhtinaalliset 2.3 kg mutta oikeastaan en odottanut tältä kesältä vielä lainkaan satoa, joten kaikki tuo oli vain boonusta. Kyllähän se on tietenkin maailman parasta hunajaa, kun ensimmäiset purkit saa omilta mehiläisiltä :)