Vilmos Kondor: Budapestin synnit

19.07.2020

Vilmos Kondor jatkaa Budapest Noir sarjaansa sen toisessa osassa "Budapestin Synnit." Toinen maailmansota on syttynyt, mutta Unkari ei vielä ole siihen liittynyt. Puolan pakolaiset virtaavat Unkariin ja punaisen terrorin oikeuttamana vastavallankumouksellisuus ja nuoliristipuolue vankistavat otettaan koko yhteiskunnasta. 

Kaiken tämän keskellä rikostoimittaja Zsigmond Gordon alkaa tutkia outoja huumausaineisiin liittyviä kuolemantapauksia ja joutuu useammankin tahon silmätikuksi. Samaan aikaan eläkkeelle jäänyt entinen poliisi Sándor Nemes painostetaan tutkimaan kateisiin joutuneiden lääkelastien kohtaloa.

Vilmos Kondorin kirjoissa maalataan kuva yhteiskunnasta, jossa ei ole mukava elää. Harman sävyt on häivytetty ja luodulla viholliskuvalla oikeutetaan demokratian alasajo. Mikään keino ei ole liian alhainen, kun se perustellaan oikealla asialla. Ja asian oikeellisuus perustellaan punaisen terrorin muistolla. 

Kirjan kuva on lohduton ja lohtua ei ole luvassa myöskään kirjan tulevaisuudessa. Kuitenkin nyky-Unkarissa valtionhoitaja Horthyä muistellaan suurmiehenä. 

Tämä kirja mielestäni on jopa edeltäjäänsä suuremmassa määrin kantaaottava ja sellaisenaan erittäin hyödyllistä luettavaa kenelle tahansa, mutta kuten edeltäjänsä, tämä kirja on myös erittäin mukaansatempaava dekkari. Suosittelen lämpimästi.