Vilmos Kondor: Budapestin vakooja

23.07.2020

Vilmos Kondorin Budabest Noir sarjan kolmas osa Budapestin Vakooja ei oikeastaan ole dekkari sanan varsinaisessa merkityksessä. Tokihan siinä murha tapahtuu; taitaa tapahtua useampikin ja syyllistä etsitään, mutta silti. Myöskään tämä kirja ei ole niin voimakkaasti yhteiskunnallisesti kantaaottava, kun sarjan edelliset osat. Budapestin vakooja on nimensä mukaisesti ennen kaikkea vakoojaromaani.

Suomalaisena kirjaa lukiessa ei voi välttyä näkemästä Suomen ja Unkarin kansojen kohtalonyhteyttä. Sekä Suomi, että Unkari ajautuivat natsisaksan rinnalle Neuvostoliiton pelossa, jos toki molemmissa maissa oli vahva saksalaismielinen puolue; Suomessa IKL ja Unkarissa Nuoliristi. Kumpikin valtio olisi kuitenkin mieluummin valinnut läntisen liittouman ja molemmat pyrkivät sitä neuvotteluteitse saavuttamaan, mutta kumpikaan ei siinä onnistunut. Edelleen, sekä Suomi, että Unkari solmivat liittoutuneiden kanssa erillisrauhan. Unkari joutui tästä maksamaan kovan hinnan: saksalaismiehityksen ja myöhemmin neuvostomiehityksen. Suomi onnistui miehityksen välttämään, mutta maksoi lapin sodassa omista synneistään.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat aikaan, kun Unkari yrittää irtautua Saksan rinnalta ja samaan aikaan välttyä joutumasta Neuvostoliiton miehittämäksi. Kondor on selvästikin taas kerran tehnyt taustatyönsä huolella. Kirja on edeltäjiensä tavoin tavattoman asiantuntevasti ja elävästi kirjoitettu. Suosittelen lämpimästi.