SAARISTOLAISLEIPÄ

Ainekset: 

  • 5 dl piimää, gluteenitonta olutta, tai appelsiinimehua
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1.5 dl tummaa siirappia
  • 1.5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 1.5 dl kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
  • 1.5 dl tattarijauhoja
  • 0.5 rkl suolaa
  • 1.5 tummaa (Jytte) jauhoa
  • 1.5 vaaleaa (Jytte) jauhoa
  • siirappivesi (0.75 dl vettä ja 0.25 dl tummaa siirappia)


Valmistus:

  •  Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita mukaan pellavansiemenrouhe, hiutaleet, tattarijauho, suola ja hiiva
  • Sekoita hyvin ja anna rauhoittua muutama minuutti
  • Lisää jauhot ja sekoita esim. puuhaarukalla. Taikinaa ei saa vaivata
  • Voitele leipävuoka voilla, kaada taikina vuokaan ja anna kohota 1-1.5h lämpimässä paikassa
  • Paista leipää 175 asteessa uunin keskitasolla 2h. n. 1.5h kohdalla voitele leipä siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 0.5h
  • Anna leivän jäähtyä vuoassa